Motivasi Kerjaya Memainkan Peranan INTEGRITI Pembantu Tadbir (PO/Kew.)

Effectivity & Efficiency merupakan motivasi dan budaya bersaing secara positif didalam Sektor Swasta. Syor supaya gunapakai kpd LNPT dan APC di sektor awam dinilai setiap bulanan dan dibawa ke hujung tahun berakhir penilaian bagi menghapuskan sistem 'giliran'. Yang menjadi kuasa ugutan Ketua Ketua yang malas kepada pegawai bawahannya Sebagai ganjaran. Ada juga yang baru 5 - 6 tahun yang tiada pengalaman kerjaya, dan melantik diri sendiri (secara kuasa autority apabila pihak yang sepatutnya bertukar atau tiada mengambil Amanah melakukan dgn jujur). Ditambah pula banyak usul usul tindakan query apabila dilakukan di tempat kerja atau Jabatan Itu. Ini amatlah menunjukkan suatu perkara yang tidak relevan dengan anugerah yg di terima.
Selain Itu disyorkan juga bagi menambah motivasi Kerja dan perbezaan pegawai baru yg tiada pengalaman dengan pegawai yang ada pengalaman di Sektor PTPO Gred N19, dengan pemberian simbolik samada vest, Blazzer ataupun baju korporat Khas kepada pegawai - pegawai Gred W/N19 yang telah memasuki TBK1 ini. Motivasi ini bukan saja boleh kenaikan moral kerja malahan pegawai atasan dapat mengetahui pegawai di bawah seliaan mereka antara yang sesuai dari segi kerjaya dalam pengetahuan dan pengalaman.

Sila Log Masuk untuk menyertai forum dan memberi komen anda.

Moderator: SITI NADIAH ALSADAT BINTI SHUKRRAN HILMI ALSADATMOHD AZLAN BIN MOHD RADZIARIF HIZAMI BIN MUSARASIDI BIN BAHARDIN